Tomislav Lipošćak

Nastavak ulaganja u ogulinsku bolnicu

I za vrijeme pandemije virusa COVID-19 nastavljaju se ulaganja u ogulinsku bolnicu. Tim povodom danas smo obišli Opću bolnicu i bolnicu branitelja Domovinskog rata te održali konferenciju za medije. Vidjeli smo novonabavljenu opremu i dijagnostički uređaji, a ravnatelj nas je upoznao s ustrojem bolnice i novom organizacijom rada tijekom koronakrize.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da Karlovačka županija redovito brine o standardu ove ustanove. Stoga je za potrebe OB Ogulin i pacijenata s ovog područja nabavila novi CR uređaj, vrijednosti 170 tisuća kuna, a radi se o dijagnostičkom digitalizatoru neophodnom za dobivanje rendgenskih snimaka pacijenata na udaljenoj lokaciji. Tijekom prošle godine Županija je s preko 1,2 milijuna kuna financirala izmjenu RTG cijevi na CT uređaju koji je neophodan za rad ogulinske bolnicu. U bolnici je profunkcionirao respiracijski centar, a uloženo je oko 200 tisuća kuna za uređenje prostora za isti. Također se radi na projektnoj dokumentaciji za energetsku obnovu Opće bolnice Ogulin čiju izradu s 430 tisuća kuna financira Karlovačka županija.

Ravnatelj dr. Josip Zorko zahvalio je Karlovačkoj županiji na brizi o Bolnici, posebno kroz ovo vrijeme pandemije virusa COVID-19 te naveo da Bolnica radi prema svim pravilima struke, poštujući sve zadane standarde i mjere zaštite. Bolnica je tijekom ovog vremena koronakrize uzorno organizirala sve higijenske i epidemiološke mjere te nije bilo proboja virusa u bolnički sustav jer nitko od osoblja i zaposlenika nije obolio.

Osobno mi je vrlo drago što smo i danas iz Ogulina poslali poruku kako su ulaganja u zdravstveni sustav itekako potrebna i od višestruke koristi. Digitalizator će omogućiti znatno sigurniji i lakši rad ogulinskim zdravstvenim djelatnicima za vrijeme pandemije, ali i kasnije. U situaciji u kakvoj se do sada još nismo našli, djelatnici Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata te Doma zdravlja Ogulin izuzetno se dobro snalaze i na usluzi su svim građanima Ogulina. Na tome im treba čestitati i podržati svaki oblik pomoći i potpore koji je moguć. Također, zahvale i Karlovačkoj županiji koja je kao osnivač prepoznala potrebu i opravdanost nabave ove opreme.

Također, i Vlada RH uspješno se bori s koronavirusom i posljedicama. Donesen je niz ekonomskih mjera koje su u hitnom postupku upućene u Hrvatski sabor na izglasavanje i koje se već primjenjuju. Mjeru Potpore od 3.250, odnosno 4.000 kn koristi već 100-ak tisuća poslodavaca koji zapošljavaju više od 550.000 radnika. Dosad je isplaćeno preko 100 milijuna eura, što govori o spremnosti sustava HZZ-a i Vlade za brzi odgovor na izazove s kojima smo se suočili. Prema omjeru vrijednosti fiskalnih mjera i BDP-a, Hrvatska je pri samom vrhu EU s oko 9,6% i to potvrđuje dosadašnje navode da su te mjere među jačima u EU (prosjek EU je 4,1 %).

I Vladin Nacionalni stožer civilne zaštite izuzetno dobro radi svoj posao i nadamo se da ćemo provodeći naputke i smjernice stožera ubrzo pronaći put iz ove krize.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *