Tomislav Lipošćak

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Na današnji dan, na prijedlog UN-a, od 2005. godine obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Na poticaj Hrvatskog centra za razminiranje od 2002. godine provodi se akcija “Travanj – mjesec zaštite od mina”, kojom se nastoji upozoriti cjelokupnu javnost na još uvijek prisutnu opasnost od mina u našoj zemlji. Prema UN-u protuminsko djelovanje je naziv koji se koristi kao zajednički pristup koordinaciji i rješavanju problema mina što podrazumijeva pet aktivnosti važnih za sigurnost života ljudi, razminiranje, edukaciju stanovništva zbog opasnosti od mina, zbrinjavanje i pomoć žrtvama mina i njihovu reintegraciju u društvo, zagovaranje protiv mina i uništavanje uskladištenih zaliha mina. Na području Karlovačke županije još je 46 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora, na području općina Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad. Od ukupnog, 99,7 posto tog teritorija čine šume. Trenutno je u provedbi veliki projekt razminiranja šuma, koji bi se trebao financirati iz EU fondova.

Preostali MSP-a Republike Hrvatske, s 98% čine šume i šumska područja. Vitalni civilni i gospodarski objekti i gotovo sve obradive poljoprivredne površine razminirane su te vraćene zajednici na uporabu. Od mina je očišćen i značajan dio državne granice, a u narednom razdoblju prioriteti aktivnosti razminiranja usmjereni su na razminiranje zaštićenih rezervata prirode.

Cjelokupno minski sumnjivo područje Republike Hrvatske obilježeno je s 11.540 oznaka upozorenja na minsku opasnost (tabli).

Od 1991. godine u 1.374 minska incidenta i nesreća u Republici Hrvatskoj je stradalo 2.008 osoba, od kojih 523 osobe smrtno. U razdoblju nakon završetka Domovinskog rata do danas 597 osoba je stradalo od mina, od kojih 203 osobe smrtno. Obavljajući poslove razminiranja u Republici Hrvatskoj nastradao je 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno, stoga je uvijek, a posebice na današnji dan prigoda odati im zahvalu na njihovoj nesebičnoj žrtvi podnesenoj za Hrvatsku sigurnu od minske opasnosti.

Svi dionici hrvatskog protuminskog sustava, od tijela državne uprave, lokalne i područne samouprave, civilnog društva i privatnog sektora, u suradnji s kontekstualnim međunarodnim institucijama, kontinuirano i sinergijski djeluju na ublažavanju posljedica minske opasnosti u Republici Hrvatskoj, a posebice na osiguravanju i osnaživanju svih oblika kapaciteta za razminiranje, pomoći minskim žrtvama, edukaciji o minskoj opasnosti te svim ostalim akcijama utvrđenih smjernicama relevantnih nacionalnih i međunarodnih propisa, ugovora i protokola.

Uvid u MSP, osim pisanim upitom prema Ravnateljstvu civilne zaštite, omogućen je također kroz MIS Portal, e-servis RCZ-a koji svakom korisniku Interneta u javnom pristupu omogućuje uvid u stanje MSP-a na zemljovidima, do TK25 (topografske karte). U slučaju da korisnik želi vidjeti detaljniji prikaz MSP-a na digitalnom ortofotu DOF2, potrebno je da se jednokratno i besplatno registrira, te koristeći dobiveno korisničko ime i zaporku, na MIS Portal se prijavljuje kao registrirani korisnik što mu  omogućava detaljnije zumirati MSP.

MIS Portal je dostupan na poveznici:https://misportal.hcr.hr/HCRweb/faces/intro/introduction.jspx

U svrhu smanjenja minske opasnosti i sigurnog kretanja građanima je dostupna i mobilna aplikacija  MINE.info koja se besplatno instalira na mobilne uređaje ili tablete putem Google Play Storea ili iTunes Apple Storea. Aplikacija prikazuje lokacije na karti i položaj najbližih MSP-a (temeljem ažuriranih baza podataka RCZ-a), daje zvučne i vizualne obavijesti u slučaju približavanja MSP-u, omogućava SOS poziv koji šalje točnu lokaciju nadležnoj službi te ima i edukativnu komponentu u vidu popisa i fotografija minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava koji se mogu naići u prirodi, kao i mogućnost fotografiranja i prijave pronađenog sumnjivog predmeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *