Tomislav Lipošćak

Unutarstranački izbori prilika su za jačanje zajedništva i iznošenje mišljenja i ideja

Unutarstranački izbori bili su razlog razgovora koji je objavljen na portalu Ogulin.eu i koji prenosim u cijelosti:

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a u nedjelju je službeno utvrdilo pravovaljane kandidature za unutarstranačke izbore na kojima će 15. ožujka članovi stranke birati predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a. Bio je to razlog razgovora s Tomislavom Lipošćakom, predsjednikom Gradske organizacije HDZ-a Grada Ogulina i saborskim zastupnikom.

Nakon odluke o utvrđenim pravovaljanim kandidaturama, Povjerenstvo je objavilo i liste prema broju prikupljenih pravovaljanih potpisa potpore. Sada i službeno znamo koji su kandidati.

Tako je,  aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prikupio je 45.334 potpisa potpore za to da ponovno bude predsjednik HDZ-a, a njegov protukandidat Miro Kovač  16.708 potpisa.

Povjerenstvo je utvrdilo i da je za dužnost zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved prikupio 38.196 potpisa potpore, a Ivan Penava 15.284 potpisa potpore.

Za dužnost potpredsjednika HDZ-a natjecat će se devet kandidata, a iz povjerenstva navode da je Oleg Butković prikupio 35.637 potpisa potpore, Ivan Anušić 34.619 potpisa, Branko Bačić 33.282 potpisa, a Zdravka Bušić 33.223 potpisa. Tomislav Tolušić prikupio je 15.372 potpisa potpore, Davor Ivo Stier njih 15.089, a Milijan Brkić 14.761 potpisa potpore. Liječnik Hrvoje Tomasović prikupio je 9.718 potpisa potpore, a Ivan Kujundžić 7.453 potpisa potpore.

Ogulinskoj organizaciji HDZ-a ovo nisu prvi izbori na ovakav način i sa više kandidata?

Koncem 2017. godine u gradskoj organizaciji birali smo predsjednika po principu „jedan član – jedan glas“ i za funkciju predsjednika kandidirala su se dva kandidata. Ovakav način izbora po meni predstavlja najbolji način da svaki član neposredno odlučuje o čelnim ljudima svoje organizacije, da bira i bude biran. I tada sam, preuzimajući funkciju predsjednika, naglasio da ćemo voditi računa o uključenosti svih članova i mogućnosti sudjelovanja u kreiranju politika gradske organizacije svakog člana kroz rad u temeljnim ograncima.

Možete li nam u kratkim crtama pojasniti izborni ciklus koji je pred HDZ-om na nacionalnoj i lokalnoj razini?

Prvo na red dolaze izborne skupštine temeljnih organizacija – ogranaka, kojih u našoj gradskoj organizaciji ima 12. Nakon toga slijede izbori za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike na nacionalnoj razini, koji će se održati 15. ožujka. Zatim su na redu izbori i izborne skupštine gradske i županijske organizacije te Opći izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice koji će se održati u nedjelju 17. svibnja 2020. godine.

Što očekujete od izbora koji su pred Vama?

Prvenstveno očekujem da se svi kandidati, na svim razinama, vode mišlju kako su i ovi izbori prilika da ojačamo svoje zajedništvo i prilika za iznošenje stajališta i ideja o smjeru u kojem bi stranka trebala ići. Vjerujem da svi kandidati žele dobro HDZ-u i da će nastaviti raditi unutar stranke i nakon izbornih rezultata. Nažalost, i na lokalnoj razini imali smo primjera da to nije uvijek tako, ali vrijeme je pokazalo da su pojedinci, koji svoj osobni interes stavljaju ispred zajednice ili stranke, uglavnom osuđeni na politički neuspjeh i izolaciju. Upravo zato i smatram ovakav način izbora najpoštenijim iz razloga što svaki pojedinac može izraziti svoj stav!

Izvor: Ogulin.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *