Tomislav Lipošćak

I novi ogulinski vrtić jedna je od demografskih mjera ove Vlade RH!

U raspravi o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama mogli smo čuti dosta toga vezanog uz demografsku politiku. I ne mogu se načuditi kritikama pojedinaca, čak i danas kada povećavamo rodiljne i roditeljske naknade – i to za više od 3000 kuna u mandatu ove Vlade RH!

Potrebno je spomenuti i porezna rasterećenja, povećanje osobnog odbitka, poticajnu stanogradnju i subvencioniranje stambenih kredita za mlade, besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i još niz drugih mjera.

Osobito bih naglasio izgradnju i rekonstrukciju 500-tinjak dječjih vrtića širom Hrvatske, vrijednosti više od milijardu kuna. Tu je i naš novi vrtić u Ogulinu, za koji je ova Vlada RH darovala zemljište i kroz mjeru 7.4.1. omogućila sufinanciranje od gotovo 7,5 milijuna kuna.

Mjere su jasne i vidljive, a onih koji će ih kritizirati uvijek će biti. Naravno da ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni samo ovim mjerama. Treba težiti stalnom poboljšanju mjera i konstantnom radu na tom području. Zanimljivo je da će pojedinci učinke mjera na svim razinama vrlo rado pripisati samo sebi – dok će, kada treba kritizirati, biti prvi i najglasniji.

U protekle tri godine osobita pozornost posvećena je poboljšanju životnog standarda obitelji s djecom. Po drugi put povećava se iznos roditeljske naknade za zaposlene roditelje za drugih šest mjeseci. Prvi put je povećanje bilo u srpnju 2017. godine s tadašnjih 2.663 na 3.991 kunu, a od 1. travnja taj će se iznos povećati na 5.654 kune, što je čak tri tisuće kuna više u mandatu ove Vlade.

Također, nakon punih 11 godina, s 1.663 na 2.328 kuna povećan je dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu.

Poreznom reformom povećan je osobni odbitak s 2.600 na 4.000 kuna čime se značajno povećao osobni odbitak za djecu. Tako je, primjerice, osobni odbitak za dva djeteta povećan s 5.720 na 8.250 kuna, za troje djece s 8.320 na 11.550 kuna, i to se progresivno uvećava za svako daljnje uzdržavano dijete.

Ujedno, s 2.500 na 10.000 kuna učetverostručio se neoporeziv iznos naknade za novorođenče, a mjerama za stambeno zbrinjavanje omogućeni su subvencionirani krediti za preko 9.400 mladih obitelji, u kojima je do sada rođeno više od 1.000 djece.

Do kraja mandata ove Vlade i uz pomoć subvencioniranih kredita i Programa društveno poticajne stanogradnje, oko 20.000 mladih obitelji steći će vlastiti dom, a pokrenuta je izgradnja i rekonstrukcija za 500-tinjak vrtića diljem Hrvatske, u vrijednosti od više od milijardu kuna, to jest 1,167 milijarda, što je najambiciozniji program izgradnje i obnove vrtića u povijesti Hrvatske.

U 96 vrtića pokrenut je produženi rad i uvedeni su dodatni programi u koje je uključeno 6.400 djece, a za provedbu tih programa zaposleno je 836 odgajatelja.

Osigurani su besplatni udžbenici svim učenicima osnovnih škola i dodijeljeno je 10.000 stipendija studentima nižeg socioekonomskog statusa i 3.400 stipendija za znanstveno-tehnološke studijske programe (STEM).

Snižena je stopa poreza na dodanu vrijednost na 13% za dječju hranu, dječje pelene i auto sjedalice, a najnovijom mjerom mladi do 25 godina života u potpunosti su oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak, dok je mladima od 25 do 30 godina smanjena obveza plaćanja na 50 posto.

Prilikom odlaska u mirovinu, a to je dio mirovinske reforme, radni staž povećava se za 6 mjeseci po djetetu, čime se mirovina za svako dijete uvećava za otprilike 2%. To novo pravo u protekloj godini ostvarilo je 10.189 majki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *