Tomislav Lipošćak

Zakon o obavljanju studentskih poslova

Izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova širi se krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora. Na ovaj način, takvu bi mogućnost dobili i strani studenti koji nisu državljani članica Europske unije, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni.

Prema podacima, riječ je o nekoliko stotina studenata i osobno smatram da ovim izmjenama neće doći do značajnih promjena na tržištu rada. Najveća promjena u Zakonu koji smo donesli pred nešto više od godinu dana odnosila se na izvanredne studente. Oko 40 tisuća njih prvi put je ostvarilo pravo zaposliti se putem studentskog ugovora. U zakonu je definicija pojma redovni student proširena na sve studente koji nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.

Studentima je zagarantirana isplata ugovorene naknade, i to u roku od 15 dana, što je prije bio najveći problem. Predviđeno je uvođenje digitalnog sustava, što će uvelike ubrzati sam proces i pojednostaviti administrativne zadatke studenata i poslodavaca. Uvedena je minimalna naknada, uvećanje naknade za obavljanje poslova nedjeljom, noću i blagdanima te je otvorena mogućnost za ugovaranje naknade za prijevoz i topli obrok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *