Tomislav Lipošćak

Četvrti krug porezne reforme donosi rasterećenje od 2,4 milijarde kuna – sveukupno 9 milijardi!

U Saboru je predstavljen četvrti krug porezne reforme koja bi trebala donijeti rasterećenje od 2,4 milijarde kuna. Osobni odbitak za porez na dohodak, odnosno neoporezivi dio dohotka, povećava se s 3.800 na 4.000 kuna.

Mladima do 25 godina starosti porezna se obaveza smanjuje 100 %, a za one od 26 do 30 godina starosti smanjenje iznosi 50 %.  Kod oporezivanja dobiti se s postojećih tri milijuna na 7,5 milijuna kuna podiže limit za oporezivanje po stopi od 18 posto. Zato će porez po nižoj stopi od 12 posto plaćati čak 93 posto poduzetnika. Sva četiri kruga porezne reforme donijet će rasterećenje od devet milijardi kuna.

Četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, a kad mu se dodaju tri prethodna dolazimo do gotovo 9 milijardi kuna rasterećenja.

Ministar Marić naglasio je kako je Vladin prijedlog da naknade učenicima dualnog obrazovanja i nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja ne ulaze u cenzus od 15.000 kuna za uzdržavanog člana. “To je važno za roditelje učenika koji imaju uzdržavane članove obitelji. Naime, time se sprječava situacija da zbog par stotina kuna roditelji izgube pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog člana“, kazao je Marić.

Također bi se ukinulo izdavanje poreznih rješenja za paušalne obveznike poreza na dohodak, što se obrazlaže smanjenjem  administrativnog opterećenja za obveznike poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost.

Kod “paušalista” odnosno dohotka od iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, predlaže se izmjena prema kojoj bi se taj porez plaćao prema mjestu sjedišta nekretnine, a ne prema mjestu prebivališta odnosno uobičajenog boravišta vlasnika te nekretnine.

U odnosu na prvo čitanje propisana je mogućnost uvida poslodavcu odnosno isplatitelju plaće u neiskorišten iznos osobnog odbitka bivšeg radnika, najkasnije do dana dospjelosti plaće, s ciljem administrativnog rasterećenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *