Tomislav Lipošćak

Primaju li hrvatski poljoprivrednici manje potpore od svojih europskih kolega?

Primaju li hrvatski poljoprivrednici manje potpore od svojih europskih kolega? Što se čini da se poboljša položaj naših poljoprivrednika u međunarodnom okruženju? Kakav je stav ministrice na tvrdnje o smanjenju proračunskih sredstava za poljoprivredu i poljoprivrednike?

Pitanja su to koje sam uputio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković za vrijeme trajanja današnjeg Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru.

Prema riječima ministrice Vučković, potpore poljoprivrednicima u sljedećoj godini neće se smanjivati, naprotiv bit će veće nego ove godine. Radi isplate potpora u poljoprivredi i ribarstvu za 2020. godinu osigurane su 6,2 milijarde kuna, što je 334 milijuna kuna više nego ove godine. Za izravna plaćanja naši poljoprivrednici će dobiti 3,1 milijardi kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego 2019. godine. Osigurana su sredstva za izravna plaćanja iznad 100% u odnosu na osnovni godišnji punu omotnicu od 382 milijuna eura, a fokus ministarstva je povećanje konkurentnosti i generacijska obnova gospodarstava u ruralnom prostoru kroz Program ruralnog razvoja. Ukupna očekivana plaćanja iz sve tri EU fonda za 2020. godinu iznose 5,2 mlrd kuna.

Pojedinačna potpora po hektaru nešto je veća od europskog prosjeka, a do kraja studenog isplatit će se 1,3 milijarde kuna avansa za izravna plaćanja i 300 milijuna kuna za investicije u poljoprivredi i ruralnom prostoru.


Ove godine potporu je zatražilo 110.382 poljoprivrednika što je približno 11 tisuća više nego 2015. godine. Izravna plaćanja su nužan vid stabilizacije dohotka naših poljoprivrednika, od toga polazimo i na tome se ne zaustavljamo, već osiguravamo sredstva za investicije, digitalizaciju, ostvarivanje okolišnih i klimatskih ciljeva i drugo. Dodatnu indirektnu potporu predstavlja i administrativno i troškovno rasterećenje poljoprivrednika u vidu ukidanja plaćanja 190 naknada u sektoru stočarstva i naknada za kontrolu vina. Ova je Vlada uključila dodatne sektore u primatelje potpore za plavi dizel (svinjogojstvo, pčelarstvo, peradarstvo te kopitare), a neizravna potpora za plavi dizel iznosi ukupno 550 milijuna kuna poljoprivrednicima.

ministrica Marija Vučković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *