Tomislav Lipošćak

Problem nezakonitih sječa i prometa drvom i dalje prisutan!

U saborskoj raspravi našao se i Zakon o provedbi uredbi EU o prometu drva i proizvoda od drva. Ovakva zakonska rješenja idu na ruku onima koji se prometom drvom i proizvodima od drva bave na legalan način, kao i svima onima koji su na bilo koji način dio tog procesa. Ipak, još jednom je potrebno naglasiti da nam i dalje ostaje problematika nezakonitih sječa i prometa drvom koje je nastalo kao rezultat takvih aktivnosti. Osobiti naglasak treba staviti na privatne šume i to one koje se nalaze na slabije naseljenim područjima Lijepe naše.

Prema podacima i procjenama iz ranijih godina, iz privatnih šuma godišnje se posječe do 800.000 m³. Na legalan način evidentira se tek oko 200.000 m³.

Šumsko bogatstvo kojim raspolažemo iznimno je vrijedan resurs i naš je narod osobito ponosan i osjetljiv na njega. Upravo je zato ovo područje vrlo često plodno tlo rastućem populizmu. Ono što je vrlo bitno jest kontrola – osobito kontrola izvoza. Da nam se ne bi događalo da „na papiru“ izvozimo stolice, namještaj ili neki drugi finalni proizvod, a u naravi da je riječ o pilanskoj građi bez dodane vrijednosti.

Ovo su teme o kojima često govorim u Hrvatskom saboru i problematika nezakonite sječe, osobito u privatnim šumama, i izvoza proizvoda niskog stupnja finalizacije – početak su i kraj lanca iz kojeg proizlazi većina problema u ovom sektoru.

I na kraju, ne mogu se ne osvrnuti na problematiku poduzeća Hrvatske šume. Potrebno je ponoviti nekoliko činjenica koje se vrlo često zaboravljaju ili se čak „izvrću“.  Poduzeće Hrvatske šume ne izvozi drvnu sirovinu i sva raspoloživa sirovina završava kod domaćih drvoprerađivača. Količine raspoložive sirovine u hrvatskim šumama mnogostruko su manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Hrvatskoj. Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom 2018. godine potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, kojim se određuje transparentna raspodjela trupaca svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima.

Da li je ta raspodjela idealna? Naravno da nije i uvijek će biti onih koji su zadovoljni i onih koji nisu. Sustav raspodjele svake je godine podložan izmjenama i trebao bi pogodovati onima s visokim stupnjem finalizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *