Tomislav Lipošćak

21. listopada – Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu, 21. listopada obilježavat će se kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa uz što više aktivnosti na prevenciji.  I kada smo nedavno raspravljali u Hrvatskom saboru o povećanju kazni zbog korištenja mobitela u prometu naglasio sam da ljudski život nema cijenu! Ako se zbog takvih izmjena spasi i jedan ljudski život, izmjene su postigle svoj cilj.

Danas, proglašavajući 21. listopad Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa djelujemo i preventivno – osobito na podizanje svijesti o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Nadam se da će i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao nositelj aktivnosti, prepoznati važnost usmjeravanja aktivnosti prema najmlađima. Upravo su oni budući vozači te su i sada na neki način sudionici u prometu, a mobiteli su postali njihova svakodnevica i način života.

Podaci su poražavajući, čak se 91% vozača koristi mobitelom za vrijeme vožnje, 33% biciklista te 50% pješaka dok prelazi prometnicu. Posebno je zabrinjavajući podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku bez obzira na visinu kazne jer su nedovoljno osviješteni o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Poznato je da korištenje mobitela u prometu, npr. odgovaranje na SMS-ove, oduzima pozornost vozaču najmanje 5 sekundi, za koje vrijeme vozilo pri brzini od 50 km/h prijeđe čak 70 metara bez kontrole vozača. Smanjena pozornost vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pozornosti kod vozača koji ima 1 promil alkohola u krvi ili, konkretnije rečeno, vjerojatnost da će vozač koji telefonira u vožnji doživjeti prometnu nesreću raste devet puta.

Policijska statistika također govori u prilog činjenici da se takva, za sigurnost u prometu opasna ponašanja ne smanjuju. Na godišnjoj razini policija zbog korištenja mobitela u prometu utvrdi oko 39 tisuća prekršaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *