Tomislav Lipošćak

Komemoracija za žrtve u Međuvođu

Misa u spomen na više od tisuću ubijenih Hrvata na prostoru šume Međuvođe kod Gornjih Dubrava u Ogulinu, održana je 21. rujna u župi sv. Antuna Padovanskog općine Generalski Stol. Misu je predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji domaćeg župnika Ivice Tolle, uz asistenciju bogoslova Karla Špoljarića, a u nazočnosti pedesetak članova Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran iz Duge Rese, udruge Kovan i UHBDDR iz Generalskog Stola te rodbine žrtava.

Nakon mise za žrtve Međuvođa, komemoracij brojnim žrtvama održana je u šumi Međuvođe kod Grubine jame u koju su tijekom svibnja i lipnja 1945. godine mnogi bili dovedeni iz logora na Dubovcu i karlovačkog zatvora fantomskim vlakom i pobijeni.

Nakon odavanja počasti u Skradniku kod kapele Sv. Marka Križevčanina, i na groblju Tounj kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, više od 50 sudionika komemoracije su se uputili u zlokobnu šumu Međuvođe i Grubinu jamu gdje su bili mučki ubijeni mnogi nedužni, što se čulo iz brojnih izrečenih svjedočanstava još rijetkih preživjelih.

Zbog naše sadašnjosti, ali i budućnosti, nužno je saznati istinu o svim žrtvama svih totalitarnih režima. Budućnosti se treba okrenuti čista obraza s istinama o događajima nakon Drugog svjetskog i Domovinskog rata. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *