Tomislav Lipošćak

Blagdan Uzvišenja sv. Križa i Dan Grada

Blagdan Uzvišenja sv. Križa, nebeskog zaštitnika župe Sv. Križa u Ogulinu te Dan grada Ogulina svečano smo proslavili 14. rujna. Veliku svetkovinu predvodio je šibenski biskup i višegodišnji ogulinski župnik mons. Tomislav Rogić u suslavlju s ogulinskim župnikom Josipom Štefančićem kao i brojnim svećenicima dekanata i biskupije.

Misi je prethodila procesija središtem grada u kojoj su sudjelovala brojna laička društva i udruge, Frankopanska garda, vatrogasci, lovci te predstavnici policije i vojske. Tijekom liturgije, prisutne je animirala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. 

U dopodnevnim satima na Trgu hrvatskih rodoljuba položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a trg kojeg smo nazivali “Kod golubice”, ispred Pučkog otvorenog učilišta, dobio je ime našeg Ogulinca, generala i plemenitoga čovjeka, Petra Stipetića. Nakon otvaranja novog trga održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja zaslužnim pojedincima.

Duško Gvozdić primio je nagradu za rad s kuglačima – osobama s invaliditetom, Hrvatsko pjevačko društvo Klek za doprinos u razvoju urbane kulture, a povodom 125. obljetnice osnutka društva,  te Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, koja slavi stotu obljetnicu.

Priznanje za životno djelo dodijeljeno je Zvonku Trdiću za dugogodišnji rad na vrednovanju kulturne baštine ogulinskog kraja te posthumno Franji Domitroviću (Kirbiju) za 50 godišnji volonterski, humanitarni i kulturni rad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *