Tomislav Lipošćak

Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Izaslanstvo GO HDZ-a Grada Ogulina odalo je počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća molitvom i paljenjem svijeća kod centralnog križa na groblju Sveti Jakov i spomenika žrtvama iz Drugog svjetskog rata i komunističkog režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do masovnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.

Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas. Upravo se kao reakcija na te zločine sredinom prošlog stoljeća stvorio europski projekt kao trajna zajednica mira, demokracije te suživota i razvoja, kojem i Hrvatska danas ponosno pripada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *