Tomislav Lipošćak

Ljudski život nema cijenu!

I za vrijeme prvog čitanja Prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i između dvaju čitanja, dosta je polemika u medijima i javnom prostoru bilo o visini kazni i iznosima. Jesu li one prevelike i hoće li polučiti željene učinke?

I u odgovoru na moje pitanje državni tajnik Katić potvrdio je da su kazne u Republici Hrvatskoj „negdje u sredini“ – između onih u zapadnoeuropskim zemljama i zemljama u okruženju.

Većina ljudi danas je zbog načina i ritma života gotovo svakodnevno na prometnicama, brzim cestama i autocestama. Osobito se u ovo doba godine, kada je veliki broj turista na cestama, može na najbolji način vidjeti kakva je situacija u prometu i kako se vozi. A vozi se uistinu – svakako! Brzine i preko 200 km/h, prelazak iz trake u traku bez najave, vožnja po zaustavnoj traci i mnoge druge stvari gotovo su svakodnevna pojava.

Kada je riječ o strancima, postavlja se pitanje što se događa s njima kada dođu u Hrvatsku i napuste svoje zemlje – u kojima se striktno drže prometnih propisa i pravila. Isto se pitanje postavlja i sa našim državljanima koji u se inozemstvu pridržavaju prometnih pravila, a na našim cestama ne.

Možemo diskutirati jesu li kazne, osobito za recidiviste i za one najteže prekršaje, previsoke ili ne – ali smatram da ljudski život nema cijenu! Nažalost, očito je da pojedinci (uz silnu prevenciju, trud i edukaciju) razumiju jedino kad ih se „opali po novčaniku“.

Ako i jedna ova kazna ili ponašanje sudionika u prometu uzrokovano bojazni od plaćanja iste, spasi i jedan jedini život – ovaj zakon ispunio je svoj cilj. Zato ga i pozdravljam, kao i namjeru da u skoroj budućnosti dodatno opremimo naše prometnice kamerama i radarskim uređajima. Nadam se da će imati isti onaj učinak koji imaju na vozače i u zemljama Europe i okruženja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *