Tomislav Lipošćak

30. svibnja – blagdan hrvatske državnosti

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabran Hrvatski sabor. Nakon niza godina i različitih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, bez obzira kako se ono nazivalo.

Hrvatski sabor imao je važnu povijesnu ulogu kroz stoljeća, a nakon konstituiranja višestranačkog Sabora, kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela svih građana Hrvatske, u njemu su donesene ključne odluke kojima je određena budućnost Hrvatske, Božićni Ustav, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti i Odluka o raskidu državnopravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Konstituiranju novoga Sabora, tada Socijalističke Republike Hrvatske, nazočili su brojni uzvanici iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica, a zastupnici su za predsjednika Sabora izabrali Žarka Domljana te za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. 

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

„Tijekom svih tih dugih stoljeća i tegobne nam povijesti, Hrvatski državni sabor bio je čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice. Hrvatski je sabor bio nositeljem pravnoga poretka, i u ovisnosti od društvenih okolnosti svoga vremena jamstvom sloboda i prava građana, te općega civilizacijskog napretka.“

dr.Franjo Tuđman, Hrvatski sabor, 30.5.1990.

Do 2001. godine ovaj se značajan povijesni dan obilježavao kao Dan državnosti, a nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iste godine, 30. svibnja proglašen je spomendanom – Danom Hrvatskoga sabora.

Govor Franje Tuđmana u Saboru 30. svibnja 1990.

Izvor: www. sabor.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *