Tomislav Lipošćak

Parlamentarna komisija Republike Kosovo u posjetu Odboru za gospodarstvo

Parlamentarna komisija za gospodarski razvoj, infrastrukturu, industriju i regionalni razvoj Republike Kosovo u radnom je posjetu Odboru za gospodarstvo Hrvatskog sabora. Izaslanstvo Republike Kosovo predvodili su Sala Berisha Shala, zastupnica u parlamentu i predsjednica Komisije i Gezim Kasapolli, Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj.

Parlamentarna komisija između ostalog nadzire provedbu Zakona o uslugama te su u okviru svojih aktivnosti zainteresirani razmijeniti praksu i iskustva drugih zemalja, u ovom slučaju Republike Hrvatske koja im je model u izradi navedenog Zakona.

S ciljem jačanja prijateljskih i gospodarskih odnosa dviju zemalja kao i pomoći državi u okruženju, kojoj služimo kao primjer dobrog zakonodavstva i prakse, organiziran je ovaj sastanak. Mogli smo danas čuti kako niti današnji posjet nije slučajnost budući da se dobar dio naših zakona koristi kao primjer za izradu zakonske regulative i u Republici Kosovo.

Izvoz u Republiku Kosovo u 2018. godini iznosio je 74,6 milijuna eura. Bilateralni odnosi su vrlo dobri i prijateljski, a otvorena pitanja su status hrvatske manjine i tretman hrvatskih tvrtki. Hrvati se u Zakonu o promoviranju prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo spominju kao zajednica (manjina), no još nisu u Ustavu Republike Kosovo.

Hrvati u Janjevu gotovo svakodnevno se suočavaju s pljačkanjem i uništavanjem njihove imovine. Samo u prva tri mjeseca 2019.g. zabilježeno je desetak razbojstava, upada na njihove posjede i pljačkanja njihove imovine. Ranijih godina zabilježeno je nekoliko desetaka takvih slučajeva.

Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija, kao i euroatlantsku orijentaciju i realizaciju perspektive članstva u euroatlantskim asocijacijama te potiče i podržava sudjelovanje Kosova u organizacijama regionalne i međunarodne suradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *