Tomislav Lipošćak

Sveti Josip radnik i Praznik rada

Danas slavimo blagdan Svetog Josipa radnika i Međunarodni praznik rada. 
U katoličkom kalendaru, 1. svibnja Crkva se spominje svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika hrvatskog naroda.

Njegov spomendan slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja ga se slavimo kao zaštitnika rada i radnika.

Papa Pio XII. uveo je u crkvenu godinu blagdan Svetog Josipa radnika 1955. i odredio da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na Praznik rada.

Papa Leon XIII. izdao je svoju encikliku Rerum Novarum – O novim stvarima gdje je progovorio o važnosti i potrebi za poboljšanjem položaja radnika. Radnike i sve ljude skromnih životnih prilika uputio je na sv. Josipa kao uzor radnika.

Josipovo tesarsko zanimanje spominje se samo u Matejevu evanđelju, gdje se opisuje Isusov povratak u Nazaret.

„Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?“(Mt 13,54)

Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”. 

Kao trajan spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008., na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je reljef sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *