Tomislav Lipošćak

Krenimo u završavanje projekta obrane od poplava!

Prethodnih nekoliko dana svjedoci smo velikih količina oborina i poplava koje su zadesile krajeve diljem Lijepe naše. Ovog vikenda jedno od najteže pogođenih područja bilo je ogulinsko područje koje je zadesila jedna od najvećih poplava u posljednjih nekoliko desetaka godina.

Razlog zbog kojega ovo govorim jest taj što postoji rješenje problema kojim bi se od poplava zaštitio ne samo ogulinski kraj, nego posredno i čitava Karlovačka županija. Rješenje problema jest izgradnja Retencije Ogulin, za koje su pripremne radnje već izvršene i koje se nalaze u završnoj fazi. Ono što je iznimno bitno jest da taj proces što prije moramo privesti kraju i zbog čega apeliram prvenstveno na Vladu RH, ali i na sve ostale ustanove i poduzeća te jedinice lokalne samouprave, da učine sve što je u njihovoj moći kako bismo konačno mogli bez strepnji ispraćati ovakva kišna razdoblja kojih je, nažalost, u posljednje vrijeme sve više.

Grad Ogulin smješten je na središnjem dijelu toka rijeke Dobre, na mjestu gdje ona ponire u prirodnom fenomenu špiljskog sustava Đula – Medvednica ili jednostavnije u Đulinom ponoru. Zbog izrazitog bujičnog karaktera rijeke Dobre, sa naglim i velikim varijacijama protoka, Grad Ogulin sa okolicom izložen je čestim periodičkim plavljenjima. Osim poplave koja nas je zadesila ovih dana, i ona 1999. godina imala je katastrofalne razmjere pri čemu je poplavljeno više od 1000 objekata, prometnica i poljoprivrednih površina. Procjena štete bila je više od 30 milijuna kuna.

Svrha građenja Retencije Ogulin je zaštite grada Ogulina od plavljenja velikim vodama. Izgradnjom predmetnog zahvata osigurat će se stupanj sigurnosti obrane od 100-godišnjega vodnog vala za vrijeme rada hidroelektrane Gojak tj. akumulacije Bukovnik. Retencija će se ostvariti gradnjom nasute brane, koja će omogućiti prihvat vodnog vala uz ispuštanje vode kroz temeljni ispust u količinama koje može prihvatiti Đulin ponor i akumulacija Bukovnik.

Od 2001. godine projekt retencije se razvija, počevši od idejnog rješenja, ugrađivanja u prostorne planove i izdavanja potrebnih dozvola. Trenutno je u tijeku rješavanje imovinsko – pravnih odnosa (riješeno 80% slučajeva).

Ovaj vikend Ogulin su posjetili predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković zajedno s ministrima Krstičevićem, Božinovićem i Ćorićem. Premijer Plenković je najavio da će obranu od poplava u Karlovačkoj županiji proglasiti strateškim projektom, a od glavnog direktora Hrvatskih voda dobili smo izjavu da će retencija kod Hreljina biti izgrađena za dvije do tri godine.

Ove riječi stanovnicima ogulinskog kraja ulijevaju optimizam, ali ukoliko se ne poduzmu sve mjere da se što prije pristupi dovršetku rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, izgradnji retencijske brane i zatvaranju projekta, bojim se da će ostati samo prazno slovo na papiru.

Apeliram zato još jednom na sve, na Vladu RH da pristupi proglašenju strateškog projekta, na Hrvatske vode i ostale institucije kao i na jedinicu lokalne samouprave, da ako je potrebno uključe i dodatne napore i ljude kako bismo što prije zatvorili imovinsko – pravne probleme i priveli kraju ovaj projekt na koji već dugo čekamo.

Narod ogulinskog kraja i Karlovačke županije ne želi čekati novu poplavu kako bi se ovo pitanje ponovno aktualiziralo. Čim ova nepogoda prođe, krenimo u završavanje projekta!

U ime svih Ogulinaca zahvaljujem se premijeru i Vladi RH na potpori i nadam se da već idući tjedan krećemo u ubrzano rješavanje problema te da ćemo buduća kišna razdoblja dočekivati sa manje strepnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *